biobased bouwen
Creating4u creating4u
12/12/2024
4 min
0

Biobased bouwen

12/12/2024
4 min
0

Biobased bouwen

De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de totale CO2-uitstoot. Ook in Nederland dragen we bij aan de centrale doelstelling van het Klimaatakkoord om in 2030 een CO2-reductie van 49% te behalen. In de Nederlandse bouwsector wordt op dit moment verduurzaamd met strenge regelgeving, duurzame tender processen en duurzame bouwmaterialen. Vanuit de nieuwe Europese duurzaamheidsnorm wordt steeds meer de focus gelegd op de opslag van CO2 in biobased bouwproducten, wat betekent dat biobased bouwen een grote rol speelt in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar wat houdt biobased bouwen precies in?

Wat is biobased bouwen?

Biobased (ook wel ecologisch genoemd) zegt iets over de oorsprong van een materiaal. Het houdt in dat er gebouwd wordt met materialen uit de levende natuur zoals hout, vlas en hennep. Deze grondstoffen hebben een lagere CO2- impact en kunnen bovendien op korte termijn terug groeien. Denk hierbij aan het toepassen van houten skeletbouw in grootschalige bouwprojecten. Deze kunnen vaak prefab worden ingezet, waardoor er sneller kan worden gebouwd met minder stikstofuitstoot. Naast het populaire biobased materiaal hout worden ook biofoam en kruislaaghout steeds vooruitstrevender en technischer om te gebruiken bij biobased bouwen. 

Biobased bouwen draagt niet alleen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor een gezonder binnenklimaat. Door het gebruik van natuurlijke materialen worden er minder schadelijke stoffen afgegeven. Dit draagt bij aan een aangename luchtvochtigheid en temperatuurregeling binnen woningen.

Biobased materialen

De materialen die bij biobased bouwen gebruikt worden, kunnen bestaan uit allerlei natuurlijk materialen. Het aantal hiervan neemt dan ook snel toe. De biobased materialen die gebruikt worden bij Böhre Bouw zijn houtvezel, cellulose en hennep. Deze materialen worden veel gebruikt voor de isolatie van woningen vanwege hun uitstekende thermische eigenschappen. Houtvezel biedt bijvoorbeeld goede isolatie tegen zowel warmte als kou. Cellulose heeft daarentegen een hoge dichtheid, wat geluidsoverlast kan verminderen. Hennep staat bekend om zijn schimmelwerende en ademende eigenschappen, waardoor dit materiaal een populaire keuze is voor het isoleren van vochtige ruimtes. 

Met het gebruik van biobased materialen zet Böhre Bouw zich in voor een toekomstbestendige, circulaire bouwsector, waarin biobased materialen worden benut en de CO2-uitstoot bij bouwprojecten wordt verminderd.

Biobased isolatie

Biobased isolatie is een vorm van isolatie waarbij biobased materialen als houtvezel, cellulose en hennep worden gebruikt. Traditionele isolatiematerialen zijn vaak op basis van synthetische grondstoffen. Door biobased materialen te gebruiken, wordt CO2 opgeslagen in plaats van uitgestoten. Dit draagt positief bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Daarnaast zorgen de natuurlijke vezels in biobased materialen voor een effectieve thermische isolatie, wat betekent dat ze de warmte behouden in de winter en de koelte in de zomer. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van energieverbruik en kosten. 

De inzet van biobased isolatie draagt bij aan een toekomstgerichte bouwsector die de ecologische impact vermindert en tegelijkertijd uitstekende prestaties levert.

Voor- en nadelen biobased bouwen

Biobased bouwen biedt verschillende voordelen voor u en de duurzaamheid in de bouwsector.

  1. Uitstekende isolerende eigenschappen: Biobased materialen helpen om een comfortabele omgevingstemperatuur te behouden, waardoor het binnen koel blijft in de zomer en warm in de winter.
  2. Lagere energiekosten: Vanwege de natuurlijke isolerende eigenschappen van biobased materiaal, kan het materiaal helpen om de energiekosten te verlagen.
  3. Gezonder binnenklimaat: Biobased materialen zijn vaak ademend en reguleren de luchtvochtigheid, wat schimmelvorming tegengaat en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast bevatten deze materialen doorgaans minder schadelijke chemicaliën dan synthetische alternatieven.
  4. Hernieuwbare grondstoffen: De materialen die in biobased bouwen worden gebruikt, zijn afkomstig uit de natuur en kunnen meestal snel opnieuw groeien. Dit maakt biobased bouwen duurzamer dan bouwen met niet-hernieuwbare grondstoffen zoals staal en beton.

Hoewel biobased bouwen aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden.

  1. Duurdere bouwmaterialen: Biobased materialen zijn vooralsnog vaak duurder dan bouwmaterialen als beton of baksteen. Echter kunnen sommige overheden en instanties subsidies of belastingvoordelen bieden voor projecten die gebruikmaken van duurzame materialen. Daarnaast is belangrijk om de lagere energiekosten die biobased materialen opleveren mee te nemen, evenals de gezondheidsvoordelen die dit materiaal biedt. De kosten kunnen zichzelf dus terugverdienen.
  2. Gebrek aan kennis en expertise: Een uitdaging bij biobased bouwen, is het gebrek aan kennis en expertise. Op dit moment is er nog weinig kennis over biobased bouwen in de traditionele bouwsector. Het vereist specifieke vaardigheden en begrip over de materialen die gebruikt worden, om effectief te kunnen bouwen. Echter heeft Böhre Bouw de juiste kennis en vaardigheden in huis om u hier mee verder te helpen en te adviseren over biobased bouwen.

Biobased gevel

Een voorbeeld van biobased bouwen bij Böhre Bouw is een gevel van biobased materiaal. Een biobased gevel wordt gebouwd met biobased materiaal als hout en hennep, wat positief bijdraagt aan het milieu. Biobased gevels hebben uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor ze resulteren in een energiezuinige woning.

Böhre Bouw past geavanceerde technieken toe om gevels te creëren die zowel functioneel als visueel onderscheidend zijn. Bovendien bevorderen deze gevels een gezond binnenklimaat door hun ademende eigenschappen, wat vochtregulatie en schimmelvorming voorkomt. Met de optie voor een biobased gevel investeert Böhre Bouw in een duurzame toekomst en een aantrekkelijke, gezonde leefomgeving voor hun klanten.

Houten huis

Een ander voorbeeld van biobased bouwen is houtskeletbouw (HSB). In biobased gebouwen wordt traditioneel het meest gekozen voor HSB als houtbouwmethode, maar een massieve houtbouwmethode zoals CLT (cross-laminated timber) is de laatste jaren ook sterk in opkomst. Een houten huis bestaat doorgaans uit een draagconstructie van hout (een houten skelet) met wanden en daken bestaan uit hout met natuurlijke isolatie. Zowel de gevel als het dak kan hierbij afgewerkt worden met verduurzaamd hout.

biobased bouwen

Meer informatie over biobased bouwen

Wilt u meer informatie over biobased bouwen en de mogelijkheden die Böhre Bouw biedt? Neem gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over duurzame oplossingen voor uw bouwproject.

Reacties