Renovatie met biobased materialen

Duurzaam Verbouwen: De Kracht van b iobased  Materialen  
 

Het dak van dit prachtige pand uit 1892 was toe aan vernieuwing. Maar in plaats van simpelweg te grijpen naar traditionele materialen, kozen we samen met de klant voor een stap vooruit. Zo werd het niet zomaar een renovatie, maar een transformatie die niet alleen het huis nieuw leven inblies, maar ook een positieve impact had op het milieu dankzij het gebruik van  biobased  materialen.  

   

Bij ons eerste gesprek met de klant spraken we over de mogelijkheden van verbouwen met  biobased  materialen en de vele voordelen die daarmee gepaard gaan. Een van de grootste voordelen? Het vermogen van deze materialen om warmte vast te houden in de winter en juist buiten te houden in de zomer.  

   

Het geheim hierachter schuilt in de eigenschappen van de houtwoldeken. In de winter fungeren ze als warme dekens die kostbare warmte binnenhouden en zo stookkosten besparen. Maar zodra de zomer aanbreekt, zorgen ze ervoor dat de hitte buiten blijft, waardoor de noodzaak voor airconditioning afneemt. Dit resulteert niet alleen in besparingen op energiekosten, maar ook in een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot - een win-win-win situatie voor de bewoner, het milieu en de portemonnee.  

   

Een grafiek die de isolerende eigenschappen van het gebruikte materiaal illustreert, vertelt het volledige verhaal. Door simulaties uit te voeren over een periode van 24 uur tonen we aan hoe het huis op een constante temperatuur blijft, ongeacht de schommelingen buiten. Dit is het resultaat van zorgvuldig gekozen  biobased  materialen en vakmanschap dat ervoor zorgt dat ze optimaal worden geïnstalleerd.  

   

Maar wat maakt deze materialen zo effectief? Het antwoord ligt in de faseverschuiving die ze creëren. Terwijl de buitentemperatuur stijgt, absorbeert het isolerende vermogen van het materiaal de warmte en geeft deze vertraagd af, waardoor het huis koel blijft. Tegen de tijd dat de hitte zijn weg naar binnen zou vinden, is de buitenlucht alweer afgekoeld, waardoor de binnenkant van het huis comfortabel blijft, zonder de noodzaak van energieverslindende koelsystemen.  
Daarbij slaat houtwol CO2 juist op tijdens de productie in tegenstelling tot steenwol die juist CO2 produceert tijdens de productie.

   

Dus, terwijl de zomerhitte toeslaat, blijft het huis koel en gastvrij, en in de wintermaanden wordt het omhuld door een warme omhelzing van duurzaamheid. Dat is het wonder van verbouwen met  biobased  materialen - een perfecte harmonie tussen comfort, efficiëntie en respect voor onze planeet.